Allsvenskan

August 21, 2014

Allsvenskan startade 1924 och har i år 90-års jubileum. I serien ingick länge 12 lag jämfört med föregångaren Svenska serien där säsongen avgjorde i två sexlags-grupper. 2008 gick man från 12 till 16 deltagande lag. De två lag som hamnar sist i Allsvenskan åker ner till Superettan. Från Superettan kommer de två högst placerade lagen. Det tredje sista laget får kvalspela mot det tredje topplaget från Superettan om att får vara kvar i Allsvenskan inför nästkommande säsong.

Malmö FF

Just nu ligger Malmö FF i ledning i Allsvenskan med 41 poäng. Strax därefter kommer AIK med 3 poäng mindre än Malmö. På tredje plats för tillfället ligger IF Elfborg med 4 poäng efter AIK. Malmö FF är förstås favorittippade. De lag som just nu ligger på gränsen att åka ut serien är IF Brommapojkarna som ligger sist. Före dem ligger Mjällby AIF och Helsingborgs IF.

Hur ser det ut för Göteborgslagen?

Det första Göteborgslaget i serien är BK Häcken som ligger på tredje plats. BK Häcken startade 1940 och bildades i Hisingen. Laget är de som arrangerar Gothia Cup för ungdomar varje år. Sedan 2009 har Häcken slutat bland topp tio-lagen i Allsvenskan. De var favoriter till att vinna 2013 efter att ha slutat tvåa i tabellen året innan men fick då sin sämsta placering på länge, tionde plats. Nu är det ett revanschsuget lag som rycker framåt i tabellen – frågan är om de kan hämta in Malmö FF:s försprång?

Det andra laget är IFK Göteborg som kommer på sjätte plats och ligger 14 poäng efter ledande Malmö FF. Laget har varit svenska mästare 18 gånger sedan det grundades 1904. Under 90-talet tog IFK Göteborg hem sex titlar i Allsvenskan och var då Sveriges mest framgångsrika fotbollslag. Just nu ser det dock svårt ut för dem att uppnå någon riktigt bra placering i tabellen.