Fotbollsspelare från Götet

August 24, 2014

Göteborg är utan tvekan en av de allra starkaste fotbollsfästena i landet med lag som IFK Göteborg, BK Häcken, GAIS och Örgryte IS. Genom åren har också Sveriges framsida lyckats producera en rad kända och stora spelare. Här tittar vi lite närmare på några av dessa.

Gunnar Gren

Den troligtvis mest framgångsrike fotbollsspelaren från Göteborg är Gunnar Gren. Efter succén med landslaget i OS i London 1948 där det blev guld lämnade han IFK Göteborg för Italien och Milan. I Milano-laget bildade han tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm den fruktade trion Gre-No-Li och blev snabbt en publikfavorit under namnet ”Il Professore”, professorn.

Efter fyra säsonger i Milan blev det även två stycken i Fiorentina samt en i Genoa innan han flyttade hem till Göteborg och Örgryte IS 1956. Gunnar Gren var också med och vann VM-silver på hemmaplan i VM 1958 där han spelade högerinner. Totalt blev det mellan åren 1940 och 1958 75 landskamper.

Glenn Hysén

Precis som Gunnar Gren tillhör Glenn Hysén de riktigt klassiska Göteborgsspelarna. Karriären inleddes i IF Warta innan han värvades till storlaget IFK Göteborg inför säsongen 1978. Så småningom blev Hysén en av de viktigaste spelarna i laget och var bland annat med och vann UEFA-cupguld såväl 1982 som 1987. Förutom spel i ”blåvitt” han hann även med spel i tre proffsklubbar utomlands, nämligen PSV Eindhoven 1983-85, Fiorentina 1987-89 samt Liverpool 1989-92 innan karriären avslutades med tre säsonger i GAIS.

Andra Göteborgsspelare

Förutom Gunnar Gren och Glenn Hysén är det även en rad andra spelare som härstammar från Göteborg som till exempel Tomas Wernersson, Anders Svensson och Torbjörn Nilsson för att nämna några.