Olika varianter av fotboll världen över

February 27, 2020

Fotboll är en av världens mest populära sporter. Det är också en sport som utövats i en eller annan form under väldigt lång tid. Under all denna tid är det därför inte förvånande att varianter av fotboll har utvecklats. 

Rugby

Rugby ses ju som något helt annat än fotboll idag men är faktiskt en sport som växte fram ur fotbollen. Historien säger att sporten började 1823 när en ivrig ung elev under en fotbollsmatch plockade upp bollen och började springa med den i famnen. Hur mycket sanning det finns i detta kan dock debatteras. Rugby är populärt i många länder världen över, men har en extra speciell plats i kulturen i länder som Australien, Nya Zeeland, Sydafrika  och Frankrike.

Amerikans fotboll

Amerikans fotboll växte i sin tur fram på amerikanska universitet. Men i början såg den inte alls ut som idag, utan fungerade mer som vanlig fotboll med inslag av rugby. Första matchen spelades 1869, men det dröjde till 1876 innan det blev tillåtet att faktiskt bära bollen. Sporten är absolut störst i USA och de har ett flertal internationellt kända lag. Och medan den finns i en eller annan utsträckning i andra länder är det inte nämnvärt lika stort.

Futsal

Futsal är nog den variant som idag liknar fotboll mest. Detta är en sport som dök upp under 1930-talet i Uruguay och särskiljs huvudsakligen på fyra vis:

  • matcher spelas inomhus
  • planen är mindre
  • varje lag har endast fem spelare
  • en match är bara två halvlekar på 20 min var

Precis som fotboll är det dock FIFA som arrangerar världsmästerskapen i futsal och har spelats var fjärde år sedan 1989. Några av de största futsalländerna i världen inkluderar Spanien, Brasilien, Frankrike, Portugal och Indonesien. Av det totalt sex världsmästerskap som spelats hittills har Brasilien vunnit fyra och Spanien har vunnit de andra två.